Servicemedewerker Bergen op Zoom, Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 26007

In het kort

Jij bent sociaal en houdt ervan om het anderen naar de zin te maken. Als servicemedewerker vind je het belangrijk dat de gasten een warm welkom krijgen. Je levert service van hoge kwaliteit. Tijdens de opleiding servicemedewerker leer je in te spelen op de wensen van de klant.

Downloads

Alle details


Is de opleiding servicemedewerker iets voor jou?

Jij bent als servicemedewerker breed inzetbaar in verschillende soorten organisaties. Je bent het vriendelijke gezicht, de uitgestoken hand van een organisatie. Je staat altijd klaar voor een ander, bent sociaal en houdt van aanpakken. Je houdt rekening met de behoefte en verwachtingen van gasten en bezoekers. Ook in stresssituaties houd jij je hoofd koel en blijf je altijd vriendelijk.

Tijdens de opleiding

Leer je veel over sociale vaardigheden en hoe je goed om kunt gaan met mensen in verschillende situaties.

Vakkennis is uiteraard zeer belangrijk, maar ook dat je geduldig bent. Daarnaast moet je je kunnen inleven in de ander en omgaan met ongeduldige of ontevreden klanten. Commerciële vaardigheden zijn onmisbaar.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Als servicemedewerker ben je een duizendpoot die binnen veel verschillende organisaties terecht kunt. Als servicemedewerker kun je bij verschillende op locaties werken, zoals:

 • Catering
 • Ziekenhuis
 • Pretpark
 • Evenementen en congressen

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 2 servicemedewerker op zak? Dan kun je doorstromen naar niveau 3 of 4, naar bijvoorbeeld:

 • Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw niveau 3
 • Leidinggevende restaurant niveau 4
 • Manager ondernemer horeca niveau 4

Leerweg

BOL

Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Servicemedewerker kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Internationaal bewustzijn
 • Eetcultuur en -wensen
 • Wijnkennis 1

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.