Gastronoom/sommelier Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25169

In het kort

Met jouw uitgebreide gastronomische kennis zorg jij ervoor dat de maaltijd van jouw gasten een ware smaaksensatie wordt. Jij weet alles over de wijnen die je schenkt in combinatie met de gerechten die op de kaart staan. En je vertelt hier graag over. Je kunt je niks mooiers voorstellen dan dit dagelijks te mogen doen.

Downloads

Alle details


Is de opleiding gastronoom/sommelier iets voor jou?

Als gastronoom/sommelier houd je ervan om het mensen naar de zin te maken. Het is het jouw taak om je gasten een eetbelevenis te bezorgen om nooit te vergeten. Dit doe je door hen vakkundig te adviseren over de juiste wijn bij hun gerechten, en hier enthousiast over te vertellen. Maar ook door je gasten goed te observeren. Hierdoor zie je direct wanneer ze iets nodig hebben en zorg je ervoor dat het hen aan niets ontbreekt. Zo heb jij nog voordat ze hun hand opsteken gezien dat hun glas (bijna) leeg is en sta je al naast hun tafel. Uiteraard ben je vriendelijk en beleefd en is niets je teveel. Je doet alles voor die tevreden glimlach van je gasten.

Tijdens je opleiding

Tijdens je opleiding tot gastronoom/sommelier leer je de gasten te adviseren over de ultieme combinatie van gerechten en dranken. Daarnaast help je het gastvrijheidsconcept verder te ontwikkelen en bewaken. Bovendien leer je collega’s te coachen en aan te sturen. Het is dus zeer belangrijk dat je goed kunt luisteren.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als gastronoom/sommelier werk je bij de meest luxe restaurants of juist bij kleine specialistische horecabedrijven.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Gastronoom/Sommelier op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld:  

  • Hogere Hotelschool  
  • Andere hbo-opleidingen

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding gastronoom/sommelier kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Orienteren op ondernemerschap
  • Praktijkopleider

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.