Handhaver toezicht en veiligheid Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 75
Niveau 3
Crebo 25806

In het kort

Wil je politieagent worden? Dan is de mbo-opleiding handhaver toezicht en veiligheid iets voor jou. Deze opleiding is dé voorbereiding op de politieacademie. Je leert alles over handhaven en toezicht houden, zowel in theorie als in de praktijk. Zo leer je alles over wetten en regels. En hoe het werk als handhaver écht is. Jij weet straks precies hoe je omgaat met stressvolle situaties. Of dat nu gaat om alcoholmisbruik, agressie of het opmaken van een proces-verbaal.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding handhaver toezicht en veiligheid iets voor jou?

Als handhaver sta je stevig in je schoenen. Je weet nooit van tevoren waar je gaat werken en wat de dag gaat brengen. Het is dus belangrijk dat je je makkelijk aanpast aan nieuwe situaties. Gelukkig heb jij genoeg zelfvertrouwen en ben je niet snel gestrest. Of je nu voorlichting geeft of samen met je collega’s iemand arresteert, jij zorgt ervoor dat mensen zich aan de wet houden. Overdag én ‘s nachts. Zo houden jullie de samenleving veilig.  

Tijdens het eerste jaar van de opleiding leer je de basis van handhaving. Daarna kies je voor een bepaalde richting met keuzedelen. Wil jij bijvoorbeeld beter voor jezelf kunnen opkomen? Of ben je geïnteresseerd in het controleren van de drank- en horecawet? Misschien wil je je juist voorbereiden op een baan bij de politie. De keuze is aan jou!  

Tijdens de opleiding 

Dit leer je tijdens de opleiding handhaver toezicht en veiligheid:  

  • EHBO  
  • toezicht houden en handhaven in de openbare ruimte 
  • zelfverdediging en lichamelijke oefening 
  • omgaan met mensen 
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage 

Wij vinden het belangrijk dat studenten goed leren hoe hun toekomstige beroep in de praktijk werkt. Daarom krijg je les van docenten die werken binnen het vakgebied van handhaving.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding handhaver toezicht en veiligheid werk je als:  

  • handhaver domein 1 
  • buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) 
  • plaatsvervangend teamleider fiscaal  
  • medewerker incidentenbestrijding bij Prorail 
  • wachtmeester Koninklijke Marechaussee 
  • medewerker bij de douane 

Werken bij de politie?  

Om te solliciteren bij de politie moet je 18 jaar zijn. Bij ons is dat niet nodig. Maar als je denkt dat je later wél graag bij de politie wilt werken, dan is deze opleiding een goede voorbereiding. Je voelt je zekerder en bent beter getraind. Met deze mbo-niveau 3 opleiding krijg je de mogelijkheid om meer te doen dan met een diploma van de politieacademie.  

Doorstuderen? Dat doe je zo

Ben je klaar met de opleiding handhaver toezicht en veiligheid? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan opleiding leidinggevende team/afdeling/project.  

Heb je een havo-diploma? Dan kun je ook meteen verder studeren aan de hbo-opleiding integrale veiligheidskunde.  

Leerweg

BOL

Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met jouw mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou.

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt je mentor hen af en toe uit om te komen praten.

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past.

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, ziekte of ander soort probleem. Ook als deze een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het ondersteuningsteam op school kan je helpen. Kijk voor meer info op Begeleiding en ondersteuning van mbo-studenten bij Curio.

Toelating

Voor de opleiding handhaver toezicht en veiligheid zijn 75 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 75 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor de toelatingsprocedure. 

Zo word je toegelaten 

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
  • Je hebt een verklaring omtrent gedrag (VOG).  
  • Je hebt een geldig identiteitsbewijs. 

Er zijn 2 onderdelen van de toelatingsprocedure:  

  1. een fysieke samenwerkingsopdracht met een sportdocent
  2. een presentatie van jezelf in een groep met 10 kandidaten 

Je hoort diezelfde dag nog of je bent toegelaten.  

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken 

Bij de opleiding handhaver toezicht en veiligheid kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

  • alcoholwet 
  • bestuurlijk handhaven 
  • proactief beveiligen weerbaarheid 
  • oriëntatie op de politie 
  • intake en service 

Leslocaties

Voor de opleiding handhaver toezicht en veiligheid zijn 75 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 75 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor de toelatingsprocedure. 

Breda

Leerwegen
  • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
  • 75

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in Cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Voor de opleiding handhaver toezicht en veiligheid zijn 75 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 75 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor de toelatingsprocedure. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je dan hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Handhaver toezicht en veiligheid, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.