Klantmedewerker bancaire diensten Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25544

In het kort

Als klantmedewerker bancaire diensten weet jij alles over hypotheken, leningen en verzekeringen. Klanten komen bij jou voor advies over hun financiën. Jij weet precies hoe je ze te woord moet staan en wat het beste is in hun situatie. Ben jij klantgericht en denk je in oplossingen? Dan is de opleiding klantmedewerker bancaire diensten de opleiding voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding klantmedewerker bancaire diensten  iets voor jou?

Als klantmedewerker bancaire diensten weet je alles over financiën. Mensen komen bij jou omdat ze geld willen lenen, een verzekering of pensioen willen afsluiten. Je kunt goed luisteren en je weet de situatie van de klant juist in te schatten. Het is belangrijk dat je klantgericht denkt. Je vraagt jezelf altijd af: wat verwacht de klant van mij en hoe kan ik hier het beste op inspelen? Je verzamelt gegevens van klanten en analyseert deze. Dan zoek je een oplossing en geef je advies.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding klantmedewerker bancaire diensten helpen we jou de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je later tijdens je dagelijkse werkzaamheden nodig hebt, zoals: 

 • Behoeften kunnen analyseren 
 • Cliënten kunnen informeren en adviseren 
 • Gesprek kunnen voeren/ communicatief vaardig zijn 
 • Gebruik kunnen maken van informatie- en communicatietechnologie 
 • Schades en claims kunnen inschatten en accepteren of afwijzen 
 • Kunnen beheren van relaties 
 • Klantgericht kunnen handelen 

De opleiding klantmedewerker bancaire diensten bestaat uit kerntaken en werkprocessen. Je wordt opgeleid voor een baan bij een bank of verzekeraar. Je leert alles over financiële zaken, zoals leningen en verzekeringen. Ook leer je hoe je de klant adviseert en te woord staat. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken: 

 • Adviseren en verkopen van persoonlijke financieringen 
 • Adviseren en verkopen van persoonlijke creditgelden 
 • Adviseren en verkopen van schadeverzekeringen en levensverzekeringen 
 • Adviseren en verkopen van particuliere betalingsverkeerproducten 
 • Beoordelen en accepteren van verzekeringen 
 • Afhandelen van schades en claims 

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.  
Om je verder te specialiseren kun je uit verschillende keuzedelen kiezen, zoals algemene economie en digitale vaardigheden. 

Stage

Naast theorie hierover is er veel ruimte voor leren in de praktijk. In het tweede en derde jaar loop je de laatste 2 periodes stage bij een erkend leerbedrijf. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je kunt na je opleiding gaan werken bij een assurantietussenpersoon, een bank of een verzekeringsmaatschappij. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Klantmedewerker bancaire diensten op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Accountancy of Financial services management. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) , of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding klantmedewerker bancaire diensten kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Onderzoek en Beleid
 • Algemene economie
 • Engels B1/B2

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.