Facilitair leidinggevende Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25608

In het kort

Als facilitair leidinggevende zorg je ervoor dat alles binnen een organisatie draaiende blijft. Je houdt de huishoudelijke zaken op orde. Van gebouwenbeheer tot catering, van schoonmaak tot beveiliging, van receptie tot logistiek. Gastvrijheid en servicegerichtheid past echt bij jou. Als je daarnaast ook veelzijdigheid zoekt in je toekomstige baan, dan is de opleiding facilitair leidinggevende echt iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding facilitair leidinggevende iets voor jou?

Als facilitair leidinggevende heb je heel veel verschillende taken. Je geeft leiding, je verzorgt de inkoop en de voorraad, je regelt de schoonmaakactiviteiten en organiseert evenementen. Ook maak je begrotingen en bewaak je de financiën. Het is belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan, zowel met de klanten als de medewerkers. Je bent servicegericht en je hebt een open, flexibele houding. Je kunt goed samenwerken en overleggen met collega’s. Ook moet je goed kunnen plannen en organiseren. Je vindt het niet erg om in de avonden en weekenden te werken.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding facilitair leidinggevende leer je hoe je de huishoudelijke zaken op orde houdt binnen een organisatie. Met andere woorden: wat er allemaal facilitair geregeld moet worden. Je leert hoe verschillende soorten organisaties werken. Plannen en organiseren is een groot onderdeel van deze opleiding. Ook leer je leidinggeven en hoe je het beste service kunt verlenen. Over de verschillende leerjaren ziet dat er als volgt uit: 

Leerjaar 1
De eerste periode van leerjaar 1 bestaat uit een introductie in het facilitaire werkveld. Welke onderdelen ga je leren tijdens de opleiding? Wat ga je dus later in de beroepspraktijk gebruiken? Ook leer je hoe je in projecten moet werken. De opdrachtgevers van deze projecten zijn facilitair leidinggevenden uit de branche. De rest van het jaar staat in het teken van theorielessen, excursies, gastlessen en oefeningen. 

Leerjaar 2
In het tweede jaar krijg je onderwerpen waarmee je als facilitair leidinggevende te maken krijgt. Denk hierbij aan bouwkunde, inrichting, arbo, en logistiek. Alles wat je in dit jaar leert, pas je toe tijdens je stage.  

Leerjaar 3 
Het laatste jaar richt je je op leidinggevende taken. Denk aan medewerkers aansturen en beoordelingsgesprekken voeren. Verder leer je wat er financieel bij een facilitaire dienst komt kijken en hoe je daar goede managementrapportages voor aflevert. Ten slotte leer je hoe je een operationeel plan opstelt.

Naast theoretische lessen is er ook veel ruimte voor leren in de praktijk. Zo zijn er vaardigheidslessen en doe je projecten in groepjes. Ook zijn er workshops, trainingen, gastsprekers en bedrijfsbezoeken. Je leert de werkzaamheden zoals je die ook later zal gaan uitvoeren. Je loopt in totaal 5 keer 10 weken stage.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Met het diploma 'facilitair leidinggevende’ kun je verschillende kanten op.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Facilitair leidinggevende op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar: 

  • Hogere Hotelschool  
  • Andere hbo-opleidingen 

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding facilitair leidinggevende kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteit
  • Praktijkopleider
  • Voorbereiding hbo

 

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.