Facilitair leidinggevende Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 4
Crebo 25608

In het kort

Als facilitair leidinggevende zorg je ervoor dat alles binnen een organisatie draaiende blijft. De woorden gastvrijheid en servicegerichtheid passen echt bij jou. Als je daarnaast ook veelzijdigheid zoekt in je toekomstige baan, dan is de opleiding facilitair leidinggevende echt iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding facilitair leidinggevende iets voor jou?

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met vergaderservice, inkoop en voorraadbeheer, het veilig houden van de omgeving, klein onderhoud en gebouwbeheer. Daarnaast is ook aandacht voor de beroepsgerichte houding. Voor jou is servicegericht zijn, in een team functioneren, actief handelen en onzichtbaar zichtbaar alles regelen belangrijk. Daarnaast vindt je het leuk om te plannen, budgetteren, leidinggeven, innoveren en communiceren.

Tijdens de opleiding
Tijdens de studie bieden wij je  persoonlijke begeleiding. Dit doen wij met behulp van een mentor die jou coacht tijdens je opleiding.

Ook staat er een loopbaanbegeleider tot je beschikking die je begeleidt naar en tijdens je stage. Tijdens je stageperiode werk je samen met vak deskundigen uit de branche, deze bedrijven zijn allemaal erkend en bieden jou een professionele begeleiding. 

Leerjaar 1
De eerste periode van leerjaar 1 bestaat uit een introductie in het facilitaire werkveld. Welke onderdelen ga je leren tijdens de opleiding? Wat ga je dus later in de beroepspraktijk gebruiken? Ook leer je hoe je in projecten moet werken. De opdrachtgevers van deze projecten zijn facilitair leidinggevenden uit de branche. De rest van het jaar staat in het teken van theorielessen, praktijkdagen, gastlessen en oefeningen.

Na het eerste halfjaar van je opleiding kijken wij, eind periode 2, samen met jou of je klaar bent voor de verkorte opleiding.

Note: Indien je klaar bent voor de verkorte opleiding en deze succesvol afrond ga je daarna gelijk naar leerjaar 3.

Leerjaar 2
Na je ontwikkelingsgerichte stage in leerjaar 1 hebben we gekeken waar je leerbehoefte ligt. Per module en vak gaan we dus de verdieping in op de behandelde modules van leerjaar 1. Alles wat je dit jaar leert ga je toepassen in je kwalificerende stage van dit jaar.

Leerjaar 3
Het laatste jaar richt je je op leidinggevende taken. Denk aan medewerkers aansturen en beoordelingsgesprekken voeren. Verder leer je wat er financieel bij een facilitaire dienst komt kijken en hoe je daar goede managementrapportages voor aflevert. Ten slotte leer je hoe je een operationeel plan opstelt.

Naast theoretische lessen is er ook veel ruimte voor leren in de praktijk. Zo zijn er vaardigheidslessen en doe je projecten in groepjes. Niet alleen jij ontwikkelt je, maar de branche ook. We gaan dan ook bijna wekelijks op pad naar diverse bedrijven in het werkveld. Afhankelijk van de duur van je opleiding loop je 21 tot 32 weken stage. Uiteraard begeleidt de loopbaancoach je met het zoeken naar een geschikte plek.

Na je opleiding 

Hier kun je gaan werken
Met het diploma facilitair leidinggevende kun je verschillende kanten op. Denk hierbij aan gemeenten, zorginstellingen, onderwijs- instellingen, woningbouwcorporaties, facilitaire aanbieders, zakelijke dienstverleners, kantoren, sport- en recreatieaccommodaties en productie- omgevingen.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Facilitair leidinggevende op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar: 

  • Hogere Hotelschool  
  • Andere hbo-opleidingen

Leerweg

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen.

Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding facilitair leidinggevende kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Internationaal I: overbruggen (interculturele) diversiteit
  • Praktijkopleider
  • Voorbereiding hbo

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Facilitair leidinggevende, Breda, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.