Allround assistant business services Breda, Roosendaal

Leerweg BBL, BOL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25139

In het kort

Is er genoeg geld in kas? Betalen de klanten op tijd? Maken we wel winst? Oftewel: hoeveel geld gaat er om in een bedrijf? Dit zijn de vragen waar de allround assistant business services zich dagelijks mee bezig houdt. Ben jij nauwkeurig en goed met cijfers? Dan is de mbo-opleiding allround assistant business services misschien wel iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Allround assistant business services iets voor jou?

Als allround assistant business services zorg je er samen met collega’s voor dat de administratie van een bedrijf helemaal klopt. Je verzamelt en ordent de financiële gegevens van het bedrijf. Je controleert informatie zoals facturen, urenoverzichten en declaraties. Je stuurt rekeningen naar klanten, betaalt facturen op tijd en zorgt voor een complete en correcte boekhouding. Verder controleer je de in- en verkopen.

Wat voor type ben je?

Als Allround assistant business services ben je dus goed met cijfers. Je bent communicatief vaardig, je gaat zorgvuldig om met gegevens en je bent nauwkeurig. Je werkt namelijk met vertrouwelijke bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. Verder werk je veel met computers en software-programma’s. Je bent klantgericht, maar je houd je altijd aan de regelgeving.  

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe je verschillende soorten administraties bijhoudt. Ook leer je inkoopfacturen controleren en goedkeuren en hoe je facturen opstelt. Je werkt veel op de computer dus ook daar besteden we aandacht aan tijdens de opleiding.  

 • Het controleren en bewerken van financiële dagboeken 
 • Het verrichten van activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer 
 • Het controleren en bewerken van kwantiteitenadministraties 

Daarnaast krijg je ook algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

We proberen de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen, vooral in de vorm van projecten. Naast de theorie spelen presentaties, gastlessen, praktijkbezoek, werkstukken, excursies en samenwerking daarom een belangrijke rol. Om je verder te specialiseren kun je extra keuzedelen kiezen. 

In het eerste leerjaar start je samen met alle studenten die zich in hebben geschreven voor een administratieve opleiding op niveau 3 of 4. Hier leer je de basis van het vak.

Stage

Daarnaast bereid je je voor op de stage die je in het tweede jaar loopt. We helpen je bij het zoeken van een stageplaats, het solliciteren en het voeren van een stagegesprek. In leerjaar 2 loop je stage van ongeveer 16 weken. Als je weer terug op school komt, werk je verder aan je kerntaken.  In leerjaar 3 doe je examens en sluit je de opleiding af met nog een stage van ongeveer 16 weken. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Als Allround assistant business services werk je op de administratie van een bedrijf, instelling, bij de overheid of een gespecialiseerd administratiekantoor. 

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 3 Allround assistant business services op zak? Dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Office- en management support specialist of Legal, insurance & HR services specialist. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) , of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding allround assistant business services kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Rekenen 3F
 • Inkomstenbelasting/Omzetbelasting
 • Engels in de beroepscontext B1
 • Ondernemerschap MBO
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgebonden schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Februari start

Deze opleiding start ook in februari. Bij het aanmelden zie je dit staan als je jouw opleiding gaat kiezen. Er staat dan (start februari) bij.

 

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.