Junior assistent-accountant Breda

Leerweg BOL, BBL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25140

In het kort

Is er genoeg geld in kas? Betalen de klanten op tijd? Maken we wel winst? Oftewel: hoeveel geld gaat er om in een bedrijf? Dit zijn de vragen waar de junior assistent-accountant zich dagelijks mee bezighoudt. Ben jij nauwkeurig en goed met cijfers? Dan is de mbo-opleiding junior assistent-accountant misschien wel iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding junior assistent-accountant iets voor jou?

Als junior assistent-accountant controleer je of de klant de administratie goed heeft gedaan. Voor sommige klanten doe jij de administratie. Je stelt een balans en winst- en verliesrekening op. Je stuurt rekeningen naar klanten, betaalt facturen  op tijd en je zorgt voor een complete en correcte boekhouding. Je maakt jaarrekeningen en managementrapportages op, geeft financiële adviezen aan de directie en verzorgt belastingaangiften. Je bent dus goed met cijfers. Je bent kritisch en nauwkeurig. Bovendien ga je zorgvuldig met gegevens om. Je werkt namelijk met vertrouwelijke bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. Verder werk je veel met computers en software-programma’s. Je bent klantgericht, maar je houd je altijd aan de regelgeving.  

Tijdens de opleiding

Na deze opleiding weet je alles over de verschillende belastingen die een bedrijf moet betalen. Je leert hoe je facturen controleert en hoe je aanpassingen maakt in de administratie.  

 • Het controleren en bewerken van dagboeken 
 • Het verrichten van activiteiten voor het debiteuren en crediteurenbeheer 
 • Het controleren en bewerken van kwantiteitenadministraties 
 • Het verrichten van werkzaamheden ten behoeve van samenstellingsopdrachten en belastingaangiften 

Je krijgt ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

In het eerste leerjaar start je samen met alle studenten die zich in hebben geschreven voor een administratieve opleiding op niveau 3 of 4. Hier leer je de basis van het vak.

Stage

Daarnaast bereid je je voor op de stage die je in het tweede jaar loopt. We helpen je bij het zoeken van een stageplaats, het solliciteren en het voeren van een stagegesprek. In leerjaar 2 loop je stage van ongeveer 16 weken. Als je weer terug op school komt, werk je verder aan je kerntaken. In leerjaar 3 doe je examens en sluit je de opleiding af met nog een stage van ongeveer 16 weken. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Als junior assistent-accountant werk je op een accountantskantoor of administratiekantoor. Hier regel je de financiële administratie voor kleine tot middelgrote bedrijven.  

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau 4 junior assistent-accountant op zak? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Bedrijfseconomie, Management Economie & Recht en Accountancy. 

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of 
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) , of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding junior assistent-accountant kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Oriëntatie Salarisadministratie
 • Ondernemerschap MBO
 • Fiscale werkzaamheden in de praktijk
 • HBO doorstroom financieel administratieve beroepen
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs
 • Artwork en dessins
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Imagestyling
 • Digitaal patroontekenen 1 (basis)

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage aan het les- van cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2021-2022 (BOL) € 608,-*
schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 3 en 4) € 306,-*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- van cursusgeld kan ook kosten in rekening worden voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.