Technisch specialist personenauto's Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL, BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25249

In het kort

Jij bent een echte autoliefhebber. Sleutel je graag aan personenauto’s? Dan is dit jouw opleiding. Als technisch specialist personenauto’s adviseer jij klanten over het onderhoud van hun auto. Daarnaast werk je aan een auto voor reparatie of testen. Zo kunnen mensen op jou vertrouwen als expert.

Downloads

Alle details


Is de opleiding technisch specialist personenauto's iets voor jou?

Jij bent goed met techniek. En je steekt graag je handen uit de mouwen. Een storing? Daar weet jij straks wel raad mee. Je gaat precies te werk, want iets verkeerd doen kan een onveilige situatie veroorzaken. Je voelt daarom veel verantwoordelijkheid voor je werk. Heb jij ook graag contact met klanten? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.  

Tijdens de opleiding

De opleiding technisch specialist personenauto’s wordt in de motorvoertuigenbranche ook wel diagnosetechnicus genoemd. Je leert hoe je storingen in auto’s vindt en hoe je die oplost. Wat kun je nog meer verwachten tijdens je studie?

 • Hoe werkt testapparatuur. 
 • Hoe ga je om met klanten.  
 • Hoe onderhoud je systemen. 
 • Hoe adviseer je klanten over de technische zaken van hun auto. 
 • Algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap

Na je opleiding

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 4 Technisch specialist personenauto's op zak? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Wat denk je van Systeemspecialist Automotive?

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Technisch specialist personenauto's kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Voorbereiding HBO, wiskunde voor de techniek
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Duurzaamheid in beroep C
 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Oriëntatie op ondernemerschap

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
jaar 2020-2021 (BOL) € 1.202,-
jaar 2020-2021 (BBL niveau 3 en 4) € 606,-

* Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.