Bedrijfsautotechnicus Breda

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25243

In het kort

Kun jij je niets leukers bedenken dan elke dag sleutelen aan de onderdelen van auto’s? Als bedrijfsautotechnicus repareer jij auto’s op locatie of in een garage. Je bent veel op pad en je werkt snel. Schakelen bedrijven jou straks in voor het onderhoud van hun bedrijfswagens? Word een expert in de autotechniek met de opleiding bedrijfsautotechnicus.

Downloads

Alle details


Is de opleiding bedrijfsautotechnicus iets voor jou?

Een bedrijfsautotechnicus kan 24-uurs-hulpdienst hebben. Dat lever je hulp bij pech aan bedrijfsauto’s die met panne langs de kant van de weg staan. Ook ‘s nachts. Bedrijfsauto’s die ongepland stilstaan leveren niks op. Jij snapt dat als bedrijfsautotechnicus en je weet dus ook dat snel werken belangrijk is. Je denkt vooruit zodat je weet welke gereedschappen je nodig hebt om de auto te repareren. Vind jij het leuk om straks veel verantwoordelijkheid te hebben in je baan? Dan is deze opleiding wat voor jou.  

Tijdens de opleiding

Dit is een praktijkgerichte opleiding. Wat leer je onder andere: 

 • Uit welke onderdelen een auto bestaat. 
 • Hoe een auto is opgebouwd. 
 • Hoe je elk onderdeel repareert of vervangt. 
 • Welke verschillen er zijn tussen elektrische auto’s en auto’s op benzine of diesel. 
 • Welke onderdelen je nodig hebt voor een spoedklus langs de kant van de weg. 
 • Hoe je doorvraagt naar wat er nodig is voor het repareren van een kapotte bedrijfsauto op locatie.  
 • De veiligheidsregels voor onderhoud in het verkeer. 
 • Algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap

De TruckAcademy is een initiatief van brancheorganisatie BOVAG. Ze hebben als doel om te zorgen voor toponderwijs. Curio heeft een samenwerkingsverband met truck academy en regionale truckbedrijven. De truckbedrijven zijn betrokken bij het opleidingsprogramma. Hierdoor sluit de school goed aan bij de praktijk.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Je werkt bij een bedrijf in de mobiliteitsbranche. Denk bijvoorbeeld aan de ANWB of een dealer van bedrijfsauto’s.  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Bedrijfsautotechnicus op zak? Dan kun je doorstromen naar mbo niveau 3, de studie Eerste bedrijfsautotechnicus. 

Leerweg

BBL
Bij een BBL-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
 • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Bedrijfsautotechnicus kun je onder andere deze keuzedelen volgen:

 • Basisvaardigheden metaalbewerken
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Digitale vaardigheden basis

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

schooljaar 2021-2022 (BBL niveau 2) € 126,50*

* De overheid heeft door het coronavirus het wettelijk cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 gehalveerd. Het lesgeld- of cursusgeld wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle (niet)opleidingsgebonden schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleidingsgerichte schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor de mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.