Onderzoeker leefomgeving Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25581

In het kort

Als onderzoeker leefomgeving werk je graag aan een beter milieu. Je onderzoekt de kwaliteit van de bodem, het water en de lucht. Je voert geluidsmetingen uit. En je controleert of er geen gevaarlijke stoffen in de lucht zitten. Met jouw onderzoek geef je advies. Zodat iedereen kan meewerken aan een beter milieu.  

Aanmelden is niet meer mogelijk. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025.

Downloads

Alle details


Is de opleiding onderzoeker leefomgeving iets voor jou?

Werk jij met veel aandacht? Hou jij je altijd aan je planning? Sta je stevig in je schoenen? En vind je het leuk om advies te geven? Dan ben je een echte onderzoeker leefomgeving.  

De ene dag werk je op kantoor. De andere dag ben je bij de klant. De volgende dag werk je buiten in de natuur. Eigenlijk werk je altijd waar je nodig bent. Op verschillende gebieden. Zoals in de bouw. Of in een woongebied. Of lekker in de natuur. Waar je ook bent, jij weet je werk goed te doen. Of je nu de bodem, water, lucht of geluid onderzoekt. En hoe je het beste advies geeft om mensen, planten en dieren te beschermen.  

Tijdens de opleiding

Een opleiding voor natuur en milieu. Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • wat goed is voor het milieu 
 • relaties met het bestuur 
 • volgens een planning werken 
 • advies geven  
 • volgens de wet werken 
 • werken met veiligheidsmaatregelen  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Na de opleiding onderzoeker leefomgeving werk je bij milieutechnische diensten van gemeenten, provincies, waterschappen, ingenieursbureaus, adviesbureaus, aannemers of productiebedrijven.

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding onderzoeker leefomgeving? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld de opleidingen milieukunde, land- en watermanagement, of toegepaste biologie. 

Leerwegen

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding onderzoeker leefomgeving kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Voorbereiding HBO
 • Waterkwaliteit (examen is er via andere leverancier)
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Engels B1/B2 (keuze)
 • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Ondernemend gedrag niv 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Onderzoeker leefomgeving, Breda, bol Aanmelden is niet meer mogelijk. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025.

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.