Adviseur leefomgeving Breda

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Niveau 4
Crebo 25582

In het kort

Als adviseur leefomgeving vind jij het milieu belangrijk. Je controleert of bedrijven zich netjes aan de regels houden. Zodat het milieu goed beschermd wordt. Wanneer je bedrijven bezoekt, geef je advies. Je helpt wanneer dit nodig is. Jij weet namelijk precies hoe je de grond, water, lucht en natuur beschermt. Je bent vriendelijk en weet anderen makkelijk te overtuigen.  

Aanmelden is niet meer mogelijk. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025.

Downloads

Alle details


Is de opleiding adviseur leefomgeving iets voor jou?

Jij werkt netjes en precies. Je bent eerlijk en houd je aan al je afspraken. En je praat makkelijk met anderen. Bijvoorbeeld wanneer je vertelt over regels en wetten om het milieu te beschermen. Die ken je goed genoeg om iedereen een duidelijk advies te geven, zodat bedrijven precies weten wat wel en niet mag. Je bent streng, maar blijft altijd aardig. Herken jij jezelf hierin? Dan ben jij een adviseur leefomgeving.  

Tijdens de opleiding

Een opleiding tot milieu-inspecteur. Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • wat goed is voor het milieu 
 • relaties met het bestuur 
 • volgens een planning werken 
 • advies geven  
 • volgens de wet werken 
 • werken met veiligheidsmaatregelen  
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Een dag is nooit hetzelfde. Soms werk je op kantoor. De ene dag bezoek je een bedrijf. De volgende dag werk je lekker buiten. Waar je ook komt, jij helpt bedrijven om zich aan de wet te houden. Bijvoorbeeld in de bouw. Of in een woongebied. Of in de natuur.  Zodat het milieu altijd overal goed beschermd wordt. Daarom geef je ook advies. Zodat bedrijven beter volgens de regels werken. Je bent streng, maar je blijft altijd aardig. Soms zijn mensen namelijk niet blij met jouw advies. Gelukkig twijfel jij niet aan jezelf. Je hebt namelijk veel kennis. Of het nu gaat om de bodem, water, lucht of geluid.  

Na de opleiding adviseur leefomgeving werk je bij een:  

 • gemeente  
 • provincie of regio 
 • water- en heemraadschap  
 • ingenieursbureau 
 • adviesbureau  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding adviseur leefomgeving? Dan kun je verder studeren aan het hbo, bijvoorbeeld de opleidingen milieukunde, land- en watermanagement, of toegepaste biologie.  

Leerweg

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding adviseur leefomgeving kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

 • Voorbereiding HBO
 • Waterkwaliteit (examen is er via andere leverancier)
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Engels B1/B2 (keuze)
 • Internationaal 1: overbruggen (interculturele) diversiteit
 • Ondernemend gedrag niv 3/4

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Er is geen overzicht beschikbaar van leerjaar 1. 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Adviseur leefomgeving, Breda, bol Aanmelden is niet meer mogelijk. We kunnen geen studenten meer plaatsen voor schooljaar 2024-2025.

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

 

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.