Procesoperator B Bergen op Zoom

Leerweg BBL, BOL
Duur 3 jaar
Niveau 3
Crebo 25762

In het kort

Als procesoperator B werk je aan een geautomatiseerd productieproces. Bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie of bij een drinkwaterbedrijf. Met allerlei meet- en regelapparatuur ben je het proces aan het bewaken, sturen en regelen. Jij zorgt er met je collega’s voor dat de installaties goed onderhouden zijn en de productie goed verloopt.

Downloads

Alle details


Is de opleiding procesoperator b iets voor jou?

Het kan ernstige gevolgen hebben als er iets fout gaat in het productieproces. Dat maakt dat je veel verantwoordelijkheid hebt. Dankzij alles wat je in je opleiding leert kun je gelukkig verantwoorde keuzes maken.   

Wat voor type ben je?

Als procesoperator ben je kun je heel goed samenwerken. Je weet waar je mee bezig bent en je vertrouwt op de vakbekwaamheid van je collega’s. Andersom kunnen je collega’s ook vertrouwen op jouw vakbekwaamheid.

Je leert tijdens je opleiding

Alles wat voor het werk als operator van belang is, komt aan bod.

Apparatuur bedienen, productieproces voorbereiden, kwaliteitscontrole uitvoeren, apparatuur onderhouden, et cetera

Naast vaktheorie krijg je ook Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Maar alles toegespitst op jouw werk als operator

Stage lopen

In het eerste leerjaar kom je naar school voor theorievakken, practica en praktijkvakken. In de volgende twee leerjaren heb je een aantal langere stages. Stage (of beroepspraktijkvorming, BPV) is een belangrijk deel van je opleiding. Daar leer je een procestechnisch bedrijf. Je krijgt van school opdrachten mee zodat je precies weet wat je moet doen. Je wordt begeleid door begeleiders van school en het bedrijf. Zo ontwikkel je je snel tot het gewenste niveau. Vaak heb je kans op een baan bij het bedrijf waar je stage loopt. 

Na je opleiding kun je gaan werken, verder leren of allebei.

Je kunt gaan werken in heel veel bedrijven in verschillende vormen van de procesindustrie, zoals: 

 • chemie
 • olieraffinage en petrochemie 
 • kunststof producerende en verwerkende industrie
 • biobased industrie
 • farmaceutische industrie
 • nutsbedrijven als drinkwaterbedrijven en afvalwerkingsindustrie
 • papier- en kartonnage-industrie 
 • voedingsmiddelenindustrie

Doorstuderen? Dat doe je zo

Heb je je diploma mbo-niveau Procesoperator B op zak? Dan kun je doorleren voor Operator C - niveau 4 (BOL of BBL)

Leerwegen

BOL

Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Daarnaast zijn er ook perioden dat je op BPV gaat (stage lopen). Deze BPV perioden zitten in het tweede en het derde leerjaar.

BBL

Bij een BBL-opleiding werk je full-time bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, kun je op jouw werk meteen gebruiken.

 

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Procesoperator B kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • digitale vaardigheden 
 • levensmiddelentechniek 
 • verbreding of verdieping procesoperator in de productie-industrie  

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 3/4) € 624

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Procesoperator B, Bergen op Zoom, BBL
Procesoperator B, Bergen op Zoom, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.