Chauffeur wegvervoer Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BBL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25671

In het kort

Zit jij graag op de weg? En vind je het niet erg om alleen te zijn? Tijdens de opleiding chauffeur wegvervoer leer je precies hoe je ladingen vervoert. Van de ene plek naar de andere, in Nederland of in Europa. Je rijdt met verschillende soorten vrachtwagens. Welke precies? Dat hangt af van de lading. Iets voor jou? Lees meer.  

Downloads

Alle details


Is de opleiding chauffeur wegvervoer iets voor jou?

Als chauffeur wegvervoer zit je elke dag op de weg. Je moet vaak vroeg je bed uit. Gelukkig vind jij dat geen probleem. Je past je graag aan aan het werk. Rijden met een grote vrachtwagen? Of een oplegger? Graag zelfs. Hoe groter de vrachtwagen, hoe beter! Je zorgt goed voor de lading die je vervoert. En voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Je bent het visitekaartje van jouw bedrijf.   

Iedere reis bereid je goed voor. De snelste route zoek je voor vertrek al op. Je komt op tijd aan op je bestemming en levert daar de goederen af. Je kent de routes in Nederland bijna uit je hoofd. Liever met de vrachtwagen Europa in? Ook dat is mogelijk. Problemen onderweg los je zelf op. Kom je er niet aan uit? Dan overleg je met je leidinggevende. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding chauffeur wegvervoer haal je je vrachtwagenrijbewijs. Dit leer je ook:  

  • laden en lossen van goederen 
  • vervoeren van goederen 
  • voorbereiden en afsluiten van een rit 
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Tijdens de opleiding werk je bij een bedrijf. Daar werk je met een digitaal portfolio en bewijskaarten. Op de bewijskaarten staat welk niveau je hebt voor bepaalde taken op het werk. De praktijkopleider van het bedrijf en je studieloopbaanbegeleider van school houden zo bij hoe het gaat.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding chauffeur wegvervoer werk je bij een: 

  • transportbedrijf 
  • bedrijf met een eigen vervoerder 
  • bedrijf met een transportafdeling 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding chauffeur wegvervoer? Dan kun je verder studeren op niveau 3.

Leerweg

Bbl
Bij een bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 of 2 dagen in de week naar school. Wat je op school leert, gebruik je meteen op je werk.  

Student Brian

Brian doet de bbl-opleiding chauffeur wegvervoer. Hij gaat één dag naar school. De andere vier dagen is hij chauffeur in opleiding bij Simon Loos. “Uiteindelijk wil ik zwaar vervoer gaan rijden in Scandinavië. Bloemenvervoer of machines bijvoorbeeld. Waarom me dat leuk lijkt? De uitdaging, ver rijden, zorgen dat je niet wegglijdt in de sneeuw, barre weersomstandigheden en elkaar helpen. En ik hou van de mensen daar, het is leuk volk.”

Vervoer zit bij Brian in de familie. “Mijn opa was treinmachinist. Dat leek me ook gaaf. Maar eerst wilde ik rijervaring opdoen op de vrachtwagen en daarna op de trein. Maar ik blijf bij de vrachtwagen. Met de trein rij je een rechte weg. Op de vrachtwagen kom je overal, je ziet nog eens wat én je kunt tussendoor pauzeren bij één van de truckstops: gezellig kletsen met alle truckers.”

Via school probeert Brian zijn vakbekwaamheid module 2-c, ofwel zijn vrachtwagenrijbewijs, te halen. “Daar krijg je een halfjaar voor, dat is pittig.” De schooldag bestaat uit vier uur rijles (leren, luisteren en opletten in het verkeer) en een aantal theorie- en praktijkvakken. “Je leert ook wat over motortechniek. Niet dat ik zelf aan een motor mag sleutelen, maar je leert wel hoe het zit. En ik doe het keuzedeel markten. Daarbij leer ik alles over containervervoer, bijvoorbeeld met zand, en winkeldistributie. Dit laatste doe ik nu ook bij Simon Loos. Voor Jumbo, Gall & Gall en Etos. Steeds pallets in- en uitladen is best zwaar werk. En er is veel haast bij, dat vind ik soms lastig. Rijden voor de bouwsector vind ik persoonlijk fijner. Dat is een kwestie van materialen storten en meenemen. Het zware werk doet de vrachtwagen voor je.”

Studeren naast zijn werk bevalt Brian prima. “Ik zeg altijd: ik word betaald om naar school te gaan. Via STL (een bedrijf dat in de sector transport en logistiek bemiddelt tussen school en leerbedrijf) krijg ik elke week 25 euro voor mijn schooldag. De rest van de week ben ik lekker aan het werk en verdien ik mijn salaris. Soms maak ik werkweken van 47 of 60 uur. Ik vind het prima.” Wat je misschien niet zo snel denkt: als vrachtwagen-chauffeur ben je creatief bezig. Brian: “Dit werk is veel improviseren. Bijvoorbeeld hoe je je lading neerzet, zodat die ene rolcontainer er toch nog bij kan. Soms moet je ook creatief zijn in het vinden van je route. En je mag vooral niet bang zijn in het verkeer. Als je constant bang bent dat je iets raakt, dan gaat het juist fout.”

Brian is nog in opleiding voor zijn vrachtwagen-rijbewijs. Daarom rijdt hij nu mee als bijrijder. In een paar maanden tijd is hij al op veel plekken geweest, voornamelijk in Zeeland, Brabant en België. “Zodra ik mijn vrachtwagenrijbewijs heb, wil ik eerst nog meer ervaring opdoen bij Simon Loos. Mijn collega’s zijn helemaal leuk, ik lach heel wat af met de planners. Na een aantal jaren wil ik dan mijn droom waarmaken in Scandinavië.”

Het chauffeursleven is best zwaar, ervaart Brian. “Je moet tegen wisselende werktijden kunnen. Mij zie je niet vaak chagrijnig. Bij het in- en uitladen dans ik op het ritme van de muziek op de laadklep. Overal kom je mensen tegen en bij mijn vaste adressen krijg ik wat te drinken. Dat is altijd gezellig.”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 
  • Je bent goedgekeurd voor de medische keuring. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Je hebt tot 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding om een leerbedrijf te vinden. Lukt het je niet een erkend leerbedrijf te vinden? Dan kun je je inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding chauffeur wegvervoer kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

  • Duurzaamheid in het beroep B
  • ADR stukgoed
  • Deelmarktenvervoer 1

Leslocaties

Let op, wil je de studie volgen in Bergen op Zoom? Dan krijg je les bij het logistieke bedrijf
H.Essers Logistics Services Company Nederland B.V. 
Bongaertsweg 4 b
4612 PL Bergen op Zoom

De lessen in Breda zijn op onze school Wilhelminasingel 33 in Breda.

 

 

Breda

Leerwegen
  • BBL

Bergen op Zoom

Leerwegen
  • BBL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bbl niveau 2) € 270

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.  

 

Opleiding  
Chauffeur wegvervoer, Bergen op Zoom, bbl
Chauffeur wegvervoer, Breda, bbl

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

 

 

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.