Commercieel medewerker Roosendaal, Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25874

In het kort

Je praat makkelijk en luistert goed. Je kunt goed met mensen omgaan en vindt het leuk dingen te regelen. Herken jij dit? Dan past de opleiding commercieel medewerker bij jou. Als commercieel medewerker verkoop je producten of diensten. Vanaf kantoor of door zelf op pad te gaan. Jij wil alles leren over verkopen.

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding commercieel medewerker iets voor jou?

Als commercieel medewerker heb je een doel: winst maken. Daar zijn een hoop verschillende activiteiten voor nodig. Inkoop, verkoop, nieuwe klanten zoeken, omgaan met klachten en advies geven. Bellen, mailen, uitzoeken wat de klant wilt: jij regelt het. Eerst zoek je uit hoeveel het gaat kosten en hoelang het allemaal gaat duren. Dan doe je de klant een goed voorstel. Daarna hou je goed in de gaten hoe het gaat. Je maakt een contract en verstuurt dat contract per e-mail. Je bent veel in gesprek met klanten, collega’s op andere afdelingen en met verkopers. Het is dus belangrijk dat je goed communiceert.  

Spreek je goed Engels? Dan kun je deze opleiding ook als tweetalige opleiding doen. 

Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding leer je alles over inkopen en verkopen. Je leert hoe je producten of diensten verkoopt. Hoe je goed omgaat met partners of klanten. En hoe je een goed voorstel doet. Heb je een klant overtuigd? Dan leer je natuurlijk ook hoe je de administratie goed bijhoudt. Dit leer je tijdens je opleiding:  

 • sociale vaardigheden 
 • communiceren met klanten, collega’s en bestuur 
 • alles over winst maken 
 • creativiteit 
 • goed met klanten omgaan 
 • kwaliteit herkennen 
 • de markt onderzoeken 
 • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Dit vak leer je het beste door het te doen. Daarom werk je elke periode een week lang aan een groot project. Van je docent krijg je een opdracht die een commercieel medewerker ook zou kunnen krijgen. Samen met een team zoek je alles uit. Jullie werken samen om de opdracht voor te bereiden. Leren werken als echte collega’s is namelijk belangrijk. Je hebt werkoverleg en maakt een projectplanning. Aan het einde van de week geef je een presentatie over wat jullie hebben gevonden. Voor het resultaat en de samenwerking krijg je een cijfer. Zo leer je meteen hoe het écht werkt.  

Stage 

Tijdens het tweede leerjaar van de studie loop je één keer stage. De stage duurt een half schooljaar. Je werkt mee binnen een bedrijf. Tegelijkertijd werk je aan opdrachten voor school. Denk alvast maar eens na over jouw stageplek. Bij een bedrijf dat producten of diensten verkoopt aan andere bedrijven, bijvoorbeeld.   

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na de opleiding commercieel medewerker (tweetalig) werk jij bij een bedrijf met een verkoopafdeling. Wil je graag naar het buitenland? Dat kan ook. Hier kun je gaan werken:  

 • handelsondernemingen 
 • groothandelsbedrijven 
 • exportorganisaties 
 • transportbedrijven 
 • distributiecentra  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding commercieel medewerker? Dan kun je verder studeren op niveau 4, bijvoorbeeld aan de opleidingen vestigingsmanager groothandel, assistent manager internationale handel, of logistiek supervisor.

Leerwegen

BOL
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding commercieel medewerker kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Rekenen 3F
 • Ondernemerschap MBO
 • Praktijkonderzoek
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2024 - 2025 (bol) € 1.419
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 1 en 2 € 295
schooljaar 2024 - 2025 (bbl) niveau 3 en 4 € 715

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Lees meer over

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

 

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding: 

Aanmelden

Handel en commercie
Het eerste jaar is een gezamenlijk breed basisjaar. Dit betekent dat je in je eerste jaar samen met studenten optrekt van de opleidingen binnen handel en commercie (retail, sales en marketing, groothandel en international business studies). Na deze uitgebreide oriëntatie ga jij verder leren in de richting die het beste bij jou past. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

Opleiding  
Commercieel medewerker (IH), Roosendaal, bol - De opleiding zal tweetalig beginnen. De reguliere opleiding gaat van start bij voldoende aanmeldingen in Roosendaal. 
Commercieel medewerker, Breda, bol
Commercieel medewerker (tweetalig), Roosendaal, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.