Technicus engineering (mechatronica / werktuigbouw / smart technology) Breda, Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 4 jaar
Niveau 4
Crebo 25919

In het kort

Technische producten die ons leven makkelijker maken. Die maak jij graag. Tijdens de opleiding technicus engineering ontwerp je producten. In de mechatronica, werktuigbouwkunde of smart technology.Automatische melkmachines voor de boer. Een robotinstallatie voor de industrie. Of een verpakkingsmachine. Jij zorgt voor een goede kwaliteit. Dát maakt jouw werk zo interessant. Tijdens de opleiding leer je werken met de nieuwste technieken. Je leert om industriële machines te bedenken, ontwerpen, voorbereiden, produceren, testen en onderhouden. 

Downloads

Alle details


Is de opleiding technicus engineering iets voor jou?

Je houdt van techniek. Je bent creatief en je lost graag problemen op. Jouw ontwerpen maken werk altijd makkelijker. Omdat je nieuwe machines maakt. Of ervoor zorgt dat een proces automatisch werkt.  

Tijdens de opleiding 

Tijdens de opleiding technicus engineering leer je alles over meet- en regeltechniek. Robotica. En industriële automatisering. Een deel van de opleiding vul je zelf in. Zodat de opleiding goed bij jou past. Weet jij al wat je wilt leren tijdens stages, keuzedelen en projecten? 

Technicus engineering - mechatronica (locaties Breda en Bergen op Zoom)  

Een technicus engineering mechatronica werkt om processen automatisch te maken. Daar komt een hoop bij kijken. Zoals het bedenken, ontwerpen, voorbereiden, maken, testen en onderhouden van machines. Het is een mix van mechanica, elektrotechniek en automatiseringstechniek. Tijdens je opleiding leer je over deze onderwerpen:  

  • mechanica 
  • pneumatiek en hydrauliek 
  • industriële automatisering 
  • aandrijftechniek (motion control) 
  • mechanisch ontwerp en materialen 
  • elektrisch ontwerp en materialen 
  • elektrische en mechanische energieomzetting 
  • regeltechniek 
  • meettechniek 
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Technicus engineering -  werktuigbouwkunde (locatie Bergen op Zoom) 

Een technicus engineering werktuigbouwkunde leert alles over machines en constructies. Van begin tot eind. Zoals het bedenken, ontwerpen, voorbereiden, maken, testen en onderhouden van machines en constructies. Met machines is veel mogelijk. Daar weet jij alles van!   
Over deze onderwerpen leer jij tijdens je studie:  

  • mechanica 
  • constructieleer 
  • pneumatiek 
  • hydrauliek 
  • mechanisatie 
  • productietechnieken 
  • mechanisch ontwerpen 
  • materiaalkunde 
  • mechanische aandrijftechniek 
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Technicus engineering -  smart technology (locatie Bergen op Zoom en Breda) 

Een technicus engineering smart technology weet alles van systemen. Machines bedenken, ontwerpen, voorbereiden, maken, testen en onderhouden is jouw droom. Het liefst voor machines en systemen die automatisch werken. Het is een mix van mechanica, elektrotechniek, automatiseringstechniek. Die techniek verbind je met het internet. Zodat je de informatie krijgt die je nodig hebt. Hoe je machines gebruikt? Met een app natuurlijk!  

Op school leer je hier alles over:  

  • mechanica 
  • pneumatiek en hydrauliek 
  • industriële automatisering 
  • aandrijftechniek (motion control) 
  • mechanisch ontwerp en materialen 
  • elektrisch ontwerp en materialen 
  • elektrische en mechanische energieomzetting 
  • meet- en regeltechniek 
  • robotica 
  • ICT 
  • datacommunicatie en netwerktechnologie 
  • (industrial) Internet of Things 
  • algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Stage  

De opleiding duurt 4 jaar. Tijdens je studie loop je verschillende stages.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Na je studie technicus engineering kun je aan de slag als ontwerper of projectleider. Bijvoorbeeld in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, mechatronica of smart technology. Je kan aan het werk bij de technische dienst, in de werkvoorbereiding of op de afdeling storing en onderhoud. Bij productie- en servicebedrijven werk je aan elektrotechnische machines en apparatuur. Aan het onderhoud of het automatisch maken. 

Doorstuderen? Dat doe je zo 

Ben je klaar met de opleiding technicus engineering (mechatronica / werktuigbouw / smart technology)? Dan kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld aan de opleiding werktuigbouwkunde, elektrotechniek, mechatronica, technische natuurkunde of industrieel product ontwerpen.  

Leerweg

Bol 
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren. 

Wil je liever werken terwijl je studeert? Kies dan voor een bbl-opleiding. Bijvoorbeeld de opleiding werktuigbouwkunde

Student Kürsat

Mechatronica is een mix van alle technieken. Kürsat is er goed in. Hij heeft de vierjarige opleiding in drie jaar afgerond. “Met dit diploma kan ik alle kanten op. Het leuke aan mechatronica is dat je een echte probleemoplosser bent voor de nieuwste industriële robots. De machine, het design, het programmeren… als er iets mis mee is, moet jij daar het antwoord op weten of vinden.”

Op de middelbare school had Kürsat een technisch profiel. “Maar toen ik zestien was, kon ik nog geen echte keuze maken. Daarom ben ik mechatronica gaan doen, het is van alles een beetje.” Het eerste jaar als student ging soepel. “Ik vond het meteen een leuke studie. Lekker technisch en veel projecten. We hadden ook een leuke en gezellige klas. Het waren eerst alleen maar jongens. Daarna
kwamen er ook wat meiden bij.”

Een groot deel van de opleiding bestaat uit projecten. “Je leert in een team werken en ook projecten leiden. In het eerste jaar hebben we verschillende soorten kleine projecten gehad, zoals een grasmaaier maken. Dat was een auto die voor- en achteruit kon rijden en er zelf, dankzij sensoren, voor zorgde dat hij nergens vastliep. In ons laatste jaar mochten we een complex project kiezen. Samen met mijn klasgenoten besloten we Wall-E na te maken. Hij kon rijden, zwaaien, hand schudden, zijn hoofd bewegen, knipperen en zijn naam zeggen. Daar leer je veel van: plannen, taken verdelen en samenwerken. En wat ik ook heb geleerd: je kunt niet alles onder controle houden, je bent afhankelijk van anderen. Soms moet je loslaten.”

Kürsat vond exacte vakken als natuurkunde en wiskunde leuk. Ook de praktijkvakken bevielen hem. “Daar heb je veel tijd voor.” Kürsat heeft zijn opleiding, die normaal vier jaar duurt, in drie jaar afgerond. “Dat is echt super, dat je je studie kunt versnellen als je dat aankunt.”

Eén van zijn drie stages heeft Kürsat in Spanje gedaan. “Het was erg leerzaam, ook om een andere cultuur te zien en mijn Engels op te halen. Het stagebedrijf waar ik werkte, heeft een paar grote opdrachtgevers. Ik mocht vergaderingen bijwonen die over de nieuwste technieken gingen. Ik was zelf verantwoordelijk voor het design van een inpakmachine. Maar niet zomaar een machine: er moesten vijf processen in een machine van 80 bij 80 meter passen. Dat was een grote uitdaging.”

Wat een student volgens Kürsat moet meenemen naar de opleiding mechatronica? “Je moet openstaan voor feedback van docenten en je medestudenten. Onderlinge reflectie is een belangrijk thema. Je leert omgaan met kritiek en dat is heel waardevol.”

Docent Jerry

Van monteur tot engineer, Jerry van Schilt heeft jarenlange praktijkervaring in de techniek. Nu is hij alweer zo’n tien jaar docent bij de opleiding technicus engineering. Jerry is trots op wat de opleiding studenten te bieden heeft. “De ontwikkelingen in ons vakgebied gaan snel. Dankzij onze samenwerking met het regionale bedrijfsleven komen onze studenten in aanraking met de nieuwste technieken en levensechte opdrachten. Voor mij is dat een voorwaarde voor goed onderwijs.”

Technicus engineering is heel breed. “Het eerste leerjaar bestaat uit oriëntatie op de drie verschillende uitstroomrichtingen. Werktuigbouw: het constructief bouwen en mechaniseren van machines en installaties. Mechatronica: het automatiseren van machines en installaties. En smart technology: de IT-kant van machines en installaties zoals data-uitwisseling en toepassen van slimme technologieën.” Na het eerste oriëntatiejaar kiezen de studenten uit één van de drie uitstroomrichtingen waar ze zich vervolgens verder in gaan verdiepen. “Onze studenten werken aan een basis van technische kennis en vaardigheden en gaan er heel praktisch mee aan de slag. Van ontwerp tot werkvoorbereiding en van productie tot oplevering. Behalve dat ze met techniek in de weer zijn, ontwikkelen ze ook hun soft skills: zelfregulering, samenwerken, probleem oplossen en communiceren.”

Jerry bouwt graag een goede band op met zijn studenten. Hij probeert te begrijpen waar ze vandaan komen. “Samen met hen ontdek ik of ze op de juiste plek zitten. Het vak op zich is dan niet meteen belangrijk. Studenten moeten eerst antwoord vinden op de vraag: is dit iets waar ik warm van word? Door te ervaren, kun je de juiste keuzes maken.”

De opleiding bestaat uit een wisselwerking van vaktheorie, vaardigheidstraining, praktijklessen op school en levensechte opdrachten bij bedrijven. De groepsgrootte verschilt. “Bij vaktheorie zitten er grotere groepen studenten in de klas, bij vaardigheidstraining en praktijklessen kleinere. De school zelf heeft een werkplaats met diverse machines en gereedschappen.

Daar werken de studenten aan technische basisvaardigheden en gaan we ook in op de veiligheid. Al doende leer je het beste. En je krijgt directe feedback die je meteen kunt toepassen.” Nieuw bij de opleiding is het RIF-project, ofwel het Regionaal Investeringsfonds mbo. “We werken samen met bedrijven in de regio. We gaan naar bedrijven toe voor opdrachten of bedrijven komen naar school en geven onze studenten gastlessen. Zo zien ze veel meer van het echte werk en van de nieuwste technieken. Theater De Maagd in Bergen op Zoom is hier een voorbeeld van. Die zet voor ons de deur open, zodat wij aan hun technische installaties kunnen werken.

Zo werken we ook samen met onder andere de technische dienst van DKG keukens en met Lamb Weston (van de bevroren aardappelproducten). Bedrijven staan te popelen om met ons samen te werken. Maar ze krijgen niks cadeau. Ze moeten echt investeren in onze studenten en zo bijdragen aan goed onderwijs.” 

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

 Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Bij de opleiding technicus engineering (mechatronica / werktuigbouw / smart technology) kies je uit deze (en meer) keuzedelen: 

  • Lastechnieken voor gevorderden
  • Remote Service Engineer
  • 3D Print Support
  • Programmeren Micro Controllers
  • Functioneel en modulair ontwerpen in de industriële automatisering 

Leslocaties

De uitstroomrichting werktuigbouwkunde wordt gegeven in Bergen op Zoom. De uitstroomrichting mechatronica en smart technology wordt gegeven op beide locaties.

Breda

Leerwegen
  • BOL

Bergen op Zoom

Leerwegen
  • BOL

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Als er cijfers bekend zijn over deze opleiding, zie je ze hieronder.

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Technicus engineering (mechatronica), Bergen op Zoom, bol
Technicus engineering (werktuigbouw), Bergen op Zoom, bol
Technicus engineering (Smart Technology), Bergen op Zoom, bol 
Technicus engineering (mechatronica), Breda, bol
Technicus engineering (Smart Technology), Breda, bol

 

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee aan het mbo

 

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.