Podium- en evenemententechnicus Bergen op Zoom

Leerweg BOL
Duur 3 jaar
Beperkt aantal beschikbare plaatsen 27
Niveau 3
Crebo 25800

In het kort

Kijk jij tijdens een concert altijd naar de verlichting? Of ben je benieuwd hoe het geluid werkt bij grote evenementen? Bijvoorbeeld in de Ziggo Dome? Tijdens de opleiding podium- en evenemententechnicus leer jij dat en meer. Met deze technische mbo-opleiding leer je alles over de techniek van licht en geluid. Specialist worden in podiumtechniek? Meer leren over studiogeluidstechniek? Of de belichting van bijzondere gebouwen regelen? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Podium-en evenemententechnicus iets voor jou?

De podium- en evenemententechnicus is een expert. Je weet alles over podiumtechniek, studiogeluidstechniek en belichting van gebouwen. Daarnaast weet jij als podium- en evenemententechnicus ook hoe je een productie of evenement tot leven brengt. Geen dag is hetzelfde en je werkplek is altijd bijzonder.  

Omgaan met moeilijke situaties? Daar ben jij goed in. Slecht weer, grote evenementen en gespannen artiesten? Daar weet jij wel raad mee. ‘s Nachts werken? Ook geen probleem. Van 9 tot 5 werken is toch niets voor jou.  

Daarnaast is passie voor het vak het allerbelangrijkste. Licht en geluid zijn namelijk écht jouw ding. 

Tijdens de opleiding: 

Je wordt opgeleid tot podium- en evenemententechnicus. Tijdens de opleiding krijg je les in de verschillende technieken van het beroep. Je leert alles over veiligheid. Van de artiesten, medewerkers en het publiek. Wat doe je bijvoorbeeld bij een storm tijdens een festival? Hoe ga je om met een publiek van 80.000 mensen? Deze onderwerpen krijg je tijdens je studie: 

  • een productie (technisch) voorbereiden 
  • een productie uitvoeren 
  • taken die een productie ondersteunen 
  • algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen 

Je studie is praktijkgericht. Daarom heb je vaak les op unieke locaties. Zoals bij Poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom. Theater de Maagd in Bergen op Zoom. Of Theater De Kring in Breda. De nieuwste techniek op het gebied van licht en geluid? Daarover leer je meer op school.  

In het derde jaar loop je stage. Je docenten hebben belangrijke contacten. Zij weten precies waar je als podium- en evenemententechnicus aan de slag kunt. Dat maakt het zoeken naar een interessante stage een stuk leuker. En makkelijker. Je loopt 900 uur stage bij een bedrijf in Nederland. Liever naar het buitenland? Dat kan natuurlijk ook.  

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken

Als podium- en evenemententechnicus werk je in vaste dienst bij een bedrijf. Of je gaat aan de slag als freelancer. Op deze plekken vind jij misschien wel je droombaan:  

  • schouwburg  
  • muziekcentrum  
  • theater  
  • theatergezelschap  
  • producent (opera, dans, drama, cabaret)  
  • festival  
  • poppodium  
  • geluidsstudio  

Doorstuderen? Dat doe je zo
Ben je klaar met de opleiding podium- en evenemententechnicus? Dan kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld aan de opleiding podium- en evenemententechnicus licht, of podium- en evenemententechnicus geluid.   

Leerweg

Bol
Bij een bol-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms is een stage bij een erkend leerbedrijf onderdeel van de opleiding. Het verschilt per opleiding hoe vaak je stage loopt en hoe lang de stages duren.

Die grote musical in het theater. Een festival als Lowlands. Een illusieshow van Hans Klok. Stuk voor stuk mooie belevenissen. Maar zonder (extra) geluid, licht en beeld zou de beleving een stuk minder zijn.

Koen Janssen verzorgt licht, beeld en geluid voor allerhande shows in Ahoy. En hij is docent PET (podium- en evenemententechniek) bij Curio. Daar leert hij studenten, samen met zijn collega’s, alles over podium- en evenemententechniek. “Het traditionele onderwijs past niet in ons vak. Onze studenten zitten niet met 30 man in de klas, ze leren door te ervaren en te doen. Daarom zijn we een groot deel van de opleiding in een theater, poppodium of evenementenhal te vinden. Daar zie je meteen waar het om draait.”

Alle docenten op de opleiding PET werken op school én in het werkveld. “We zijn betrokken bij theaterproducties, festivals en bedrijfsevents. Dat heeft natuurlijk voordelen. We gaan automatisch mee met de nieuwste technieken en we hebben een groot netwerk voor levensechte projecten. Nadeel kan zijn dat een docent soms met een grote concert- of theatertour mee is. Dan is die er twee maanden niet. Natuurlijk gaat dat niet ten koste van de lessen. De docenten vervangen elkaar.” Koen houdt van de dynamiek op de werkvloer. “De show gaat altijd door, bij zon én regen. Dat bootsen we na op school." De echte praktijk is de beste leerschool voor de studenten PET. Daarom biedt de opleiding iets bijzonders: werkplekleren. “Dit houdt in dat je telkens één dag ervaring opdoet bij een bedrijf en dat je reflecteert op wat je die dag hebt geleerd. Je gaat dus echt de regio in en draait mee in producties van theaters en poppodia. Werkplekleren is iets anders dan stage lopen. Dan werk je langere tijd op één werkplek.”

Behalve technieken om licht, geluid en beeld zo goed mogelijk op en achter het podium te krijgen, leren studenten ook van alles over gesprekstechnieken, automatisering en veiligheid. “Klanten weten vaak precies wat ze willen, maar kunnen dit niet zo goed verwoorden. Het is de kunst om goed door te vragen, zodat je zeker weet dat je op één lijn zit. Dat je de juiste tools inzet en hier het juiste evenwicht in vindt.” Wat veiligheid met PET te maken heeft? “Veel van de spullen die je nodig hebt, vind je in het dak van de schouwburg of de evenementenhal. Veiligheid is dus echt belangrijk.” Koen ziet zichzelf meer als coach dan als docent. “We zijn voortdurend in en met de praktijk bezig. Sommige studenten die hier nieuw binnenkomen zijn zestien jaar. Die mogen nog helemaal niet naar een festival en hebben dus geen idee hoe groots zoiets is. Het is zo mooi om de ontwikkeling van studenten mee te maken en te merken hoe gaaf ze dit vak vinden.”

Natuurlijk krijgen studenten extra begeleiding als dat nodig is. “Ons einddoel is dat alle studenten op niveau 3 of 4 het werkveld in gaan.” En dat werkveld is heel divers. “Je kunt aan de slag bij bijvoorbeeld een theater of een verhuurpartij. De studenten blijven vaak hangen bij het laatste stagebedrijf. Werken in de PET is geen negen-tot-vijf-baan. Het is een way of life. Je werkt vaak in de avonduren en in het weekend. Als je vrienden feesten, ben jij aan het werk. Onregelmatige diensten horen erbij.”

Studenten zijn betrokken bij heel veel evenementen in de regio en in de rest van Nederland. “We hebben bijvoorbeeld eigen studenten op een podium bij 7-POP en ook bij Breda Barst.” De schoollocatie bestaat uit een grote hal van twaalf bij vijftien meter en een hoogte van tien meter. Hier kunnen we de proefbouw voor een evenement maken en die op locatie afmaken. Ook hebben we op school een magazijn, zodat de studenten ook het logistieke proces meekrijgen. “Van plan naar realisatie, van papier naar beleving. Wij maken de verwondering levensecht!”

Begeleiding en ondersteuning

Het maximale uit jouw studie halen. Dat is ons doel. Daarom praat je regelmatig met een mentor. Daar kun je terecht met al je vragen over opleidingen. Van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je je diploma krijgt. De mentor is er voor jou. 

Samen bespreek je wat er goed gaat. Of waarbij je juist hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen, of misschien wel wilt versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders/verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom nodigt de mentor hen af en toe uit om te komen praten. 

Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding volgt die bij je past. Bij jouw karakter, maar ook bij je wensen en talenten. Daarom volgen we je studieresultaten op de voet. Zodat we in het eerste jaar een bindend studieadvies kunnen geven. Is dit positief? Gefeliciteerd! Je bent helemaal goed op weg. Is dit advies negatief? Dan kijken we graag samen naar andere mogelijkheden. Want er is vast een opleiding die goed bij jou past. 

Er is ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Krijg je door deze problemen een negatief studieresultaat? Dan kun je om extra ondersteuning vragen. Het ondersteuningsteam op school helpt je daarbij.

 

Zo word je toegelaten 

Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Die plaatsen worden gedeeld met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3, podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 and broadcast- en streamingtechnicus niveau 4. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.  
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2). 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo hebt afgemaakt. 

 

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je specialist wordt in je beroep. Of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. 

Je bespreekt met de mentor hoe je de keuzedelen gebruikt. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding. Hoeveel keuzedelen je precies volgt, hangt af van het niveau en de duur van je opleiding. Doe je langer of korter over je opleiding? Dan verandert de keuzedeelverplichting niet. 

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding podium- en evenemententechnicus kies je uit deze (en meer) keuzedelen:

  • Orienteren op ondernemerschap
  • Live beeld
  • Rigging in de evenemententechniek
  • Artistiek inzicht

Leslocaties

Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Die plaatsen worden gedeeld met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3, podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 and broadcast- en streamingtechnicus niveau 4. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Bergen op Zoom

Leerwegen
  • BOL
Beperkt aantal beschikbare plaatsen
  • 27

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet volgens de wet meebetalen aan het les- of cursusgeld. 

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2023-2024 (bol) € 1.357

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen er ook kosten zijn voor spullen die je nodig hebt op school. Zoals onderwijsbenodigdheden of vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn? 

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft informatie per opleiding. Cijfers over hoeveel studenten voor de opleiding slagen. Of hoe tevreden studenten zijn. Ook vind je er informatie over de arbeidsmarkt. Zoals de kans op werk of een stage. En het startsalaris dat daarbij hoort. Je ziet ook meteen hoe die cijfers verschillen van landelijke cijfers.  

Aanmelden

Voor de bol-opleiding podium- en evenemententechnicus geluid niveau 4 zijn er 27 plaatsen beschikbaar. Die plaatsen worden gedeeld met de opleidingen podium- en evenemententechnicus niveau 3, podium- en evenemententechnicus licht niveau 4 and broadcast- en streamingtechnicus niveau 4. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan. Zit je bij de eerste 27 aanmeldingen? Dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. 

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding. 

 

Opleiding  
Podium- en evenemententechnicus, Bergen op Zoom, bol

 

Hulp nodig bij het aanmelden? Hier lees je hoe je je aanmeldt voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren aan het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag. Die dag beleef je het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren aan het mbo wat voor jou is. 

Let op: niet elke opleiding organiseert een meeloopdag. Kijk goed of de opleiding van jouw keuze een meeloopdag organiseert. Het verschilt ook per opleiding wanneer de meeloopdag plaatsvindt.