Commercieel medewerker Roosendaal, Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 3
Crebo 25874

In het kort

Je praat makkelijk en luistert goed. Je kunt goed met mensen omgaan en vind het leuk dingen te regelen? Dan past de opleiding commercieel medewerker goed bij jou! Als commercieel medewerker verkoop je producten of diensten. Dit kan vanachter je bureau of je gaat op pad om je klanten te bezoeken.

Downloads

Alle details


Is de opleiding commercieel medewerker iets voor jou?

Als commercieel medewerker houd je je bezig met commerciële activiteiten, zoals inkoop, verkoop, nieuwe klanten zoeken, klachten behandelen en advies geven. Bellen, mailen, uitzoeken wat de klant wil, jij bent een echte regelaar. Je zoekt uit hoeveel het gaat kosten en hoelang de levering duurt. Dan doe je de klant een goed aanbod. Wanneer je een product hebt verkocht, zorg je dat alles goed verloopt. Je regelt de verkoopcontracten en orderbevestigingen. Je bent veel in gesprek met klanten, collega’s op andere afdelingen en met leveranciers. Het is dus belangrijk dat je communicatief vaardig bent.  

Je verzamelt informatie over klanten, producten en de markt. Je bent daarnaast altijd op zoek naar nieuwe klanten. Wanneer je genoeg ervaring hebt, kun je doorgroeien naar de buitendienst. Bijvoorbeeld als vertegenwoordiger. Je gaat dan op bezoek bij de klant om je product of dienst te verkopen.  

Deze opleiding bieden wij ook tweetalig aan. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding commercieel medewerker helpen we jou de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die je later tijdens je dagelijkse werkzaamheden nodig hebt, zoals: 

 • sociale vaardigheden 
 • communicatieve vaardigheden 
 • commerciële instelling 
 • creativiteit 
 • klantgerichtheid 
 • kwaliteitsgerichtheid 
 • marktgerichtheid 
 • ondernemend 

Tijdens deze opleiding leer je hoe je producten of diensten verkoopt, hoe je relaties onderhoudt en hoe je offertes en orders maakt. Verder kun je vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. 

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

Elke periode werk je een week lang aan een groot project. Dit project sluit aan op een onderwerp (kerntaak) waarmee je later ook in de praktijk te maken krijgt. Je krijgt in de rol van commercieel medewerker een opdracht van je leidinggevende (docent) om iets uit te zoeken, iets te organiseren en iets voor te bereiden. Je werkt daar meestal in een team aan. Met dit team heb je werkoverleg, maak je een projectplanning voor de hele week en voer je de opdracht uit. Jullie sluiten het project af met een presentatie. Je docent beoordeelt het resultaat van het project én de manier waarop je eraan gewerkt hebt. 

Stage lopen:

Tijdens je studie loop je één keer een half schooljaar stage (in leerjaar 2)Je werkt mee binnen het bedrijf en maak je verschillende opdrachten voor school. Stage lopen kan bijvoorbeeld bij een bedrijf in de bussiness-to-bussines markt. Dat is een bedrijf dat producten of diensten levert aan andere bedrijven. 

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
Als commercieel medewerker kun je aan de slag bij elk bedrijf met een verkoopafdeling. Zowel in Nederland als in het buitenland. Denk daarbij aan handelsondernemingen, groothandelsbedrijven, exportorganisaties, transportbedrijven en distributiecentra. Je werkt vanuit het eigen kantoor (binnendienst) of gaat naar de klanten toe (buitendienst) om je product of dienst te verkopen. 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Met het niveau 3-diploma Commercieel medewerker IH kun je instromen bij verschillende niveau 4 opleidingen, bijvoorbeeld Vestigingsmanager groothandel, Assistent manager internationale handel, Logistiek supervisor.

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding Commercieel medewerker internationale handel kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Ondernemend Gedrag 3-4
 • Rekenen 3F
 • Ondernemerschap MBO
 • Praktijkonderzoek
 • Duits A2/B1 in het beroepsonderwijs

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Commercieel medewerker (IH), Roosendaal, BOL
Commercieel medewerker, Breda, BOL
Commercieel medewerker (tweetalig), Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.