Assistant business services Roosendaal, Breda

Leerweg BOL
Duur 2 jaar
Niveau 2
Crebo 25724

In het kort

Als Assistant business services ben het eerste aanspreekpunt van een bedrijf of instelling. Je ontvangt bezoekers en geeft ze informatie, neemt de telefoon aan en houdt de post en mail bij. Vind jij het leuk om mensen te helpen en om met de computer te werken? Dan is de opleiding Assistant business services vast iets voor jou.

Downloads

Alle details


Is de opleiding Assistant business services iets voor jou?

Als Assistant business services schrijf je veel brieven en e-mails en typ je veel documenten uit. Het is dus belangrijk dat je goed  bent met teksten. Verder ontvang je bezoekers, neem je de telefoon aan, houd je de agenda, de post en het archief bij en maak je afspraken. Je hebt dus veel taken. 

Wat voor type ben je?

Om dit allemaal te kunnen doen is het belangrijk dat je zorgvuldig bent. Ook moet je het overzicht kunnen bewaren en onder druk kunnen werken. Wanneer het heel druk is, weet je welke zaken je het eerst moet aanpakken. Je hebt regelmatig contact met je leidinggevende en met collega’s. Zowel van je eigen afdeling als van andere afdelingen. Je kunt goed samenwerken en je vindt het leuk om met computers bezig te zijn. Bij sommige bedrijven heb je veel contacten met het buitenland. In dat geval moet je de taal van dat land kunnen spreken en schrijven. 

Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je hoe je bezoekers ontvangt en informatie geeft. De Assistant business services verstuurt veel brieven en e-mails. Daarom leer je ook werken met de computers en verschillende programma’s die daarbij horen. Verder leren we je hoe je het archief bijhoudt en hoe je gegevens in de administratie invoert.  

Daarnaast krijg je ook algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Op school proberen we je zoveel mogelijk in de praktijk te leren. Je krijgt dus niet alleen maar theorielessen. Ook presentaties, gastlessen, praktijkbezoek, werkstukken, excursies en samenwerking spelen een belangrijke rol. Verder kun je verschillende certificaten halen, zoals computervaardigheid en typevaardigheid. Je kunt deze niveau-2 opleiding ook versneld in 1,5 jaar afronden. 

Stage

Tijdens de opleiding loop je 3 keer een periode van ongeveer 8 weken stage. Eén keer aan het einde van leerjaar 1 en twee keer in leerjaar 2. In leerjaar 1 helpen we je bij de stagevoorbereiding. We helpen je zoeken naar een stageplaats, bij het solliciteren en bij het stagegesprek.  

Studietempo

Met een basisberoepsgericht diploma is het mogelijk, in bepaalde situaties, de opleiding in één jaar af te ronden op de vestiging Breda. Deze mogelijkheid wordt tijdens de intake besproken.

Na je opleiding

Hier kun je gaan werken
De meeste bedrijven of instellingen hebben een secretariaat of receptie. Je kunt dus bijna overal aan de slag! 

Doorstuderen? Dat doe je zo
Heb je je diploma mbo-niveau 2 Assistant business services op zak? Dan kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding, bijvoorbeeld Allround assistant business services.  

Leerwegen

BOL
Bij een BOL-opleiding ga je 5 dagen in de week naar school. Soms moet je stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Hoe vaak dat moet en hoe lang de stages duren verschillen per opleiding.

Begeleiding

Curio helpt graag om het maximale uit jouw studie te halen. Daarom praat je regelmatig met een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je kunt bij hem of haar terecht met alle vragen over opleidingen. De SLB’er helpt jou van het kennismakingsgesprek tot het moment waarop je een diploma behaalt.

Samen heb je het over wat goed gaat. Of waarbij je hulp nodig hebt. Of je je studie wilt vertragen of versnellen. Wij vinden het ook belangrijk dat jouw ouders weten hoe het met jou gaat. Daarom nodigt de SLB’er hen af en toe uit om te komen praten.

Curio vindt het belangrijk dat je een opleiding volgt die past bij je ambities en talenten. We volgen je studieresultaten op de voet. We geven dan ook in het eerste jaar een bindend studieadvies. Dit bindend studieadvies kan positief of negatief zijn.

Er is extra ondersteuning voor studenten die extra hulp nodig hebben door een beperking, gedragsprobleem of ziekte. Ook als je problemen een negatief studieresultaat veroorzaken, kan je een beroep doen op extra ondersteuning. Het zorgteam op school kan je helpen.

Zo word je toegelaten

Voor de BOL opleiding Medewerker secretariaat en receptie in Breda zijn er samen met de BOL opleiding Medewerker (financiële) administratie maar 36 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan.

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of 
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of 
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding. 

Voor een bbl-opleiding heb je  een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Keuzedelen

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Volg deze extra vakken

Bij de opleiding assistant business services kun je onder andere deze keuzedelen volgen: 

  • Digitale vaardigheden basis
  • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
  • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken
  • Doorstroom naar niveau 3 secretarieel

Dit kost het

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet een wettelijke bijdrage leveren aan het les- of cursusgeld.

Wettelijke bijdrage schoolkosten  
schooljaar 2022-2023 (BOL) € 1.239
schooljaar 2022-2023 (BBL niveau 2) € 258

Het lesgeld voor een bol-opleiding wordt betaald aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het cursusgeld voor een bbl-opleiding wordt betaald aan Curio. Het les- of cursusgeld is een vast bedrag per studiejaar (van 1 augustus tot en met 31 juli).

Alle onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor onderwijsbenodigdheden en vrijwillige schoolkosten. Wil je weten wat de kosten voor jouw mbo-opleiding zijn?

Bekijk hier het kostenoverzicht:

Laptop specificatie

Bij de aanschaf van een laptop stellen we op de Wilhelminasingel 33, Breda de volgende laptop eisen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft eenduidige en objectieve informatie over specifieke opleidingen en de kansen van die opleidingen op de arbeidsmarkt. Bovendien vergelijkt het de opleidingen met landelijke cijfers. Bekijk hieronder de Studie in Cijfers van deze opleiding:

Aanmelden

Voor de BOL opleiding Medewerker secretariaat en receptie in Breda zijn er samen met de BOL opleiding Medewerker (financiële) administratie maar 36 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang en meld je op tijd aan.

Heb jij je keuze gemaakt? Meld je hier aan voor de opleiding.

Opleiding  
Assistant Business services, Breda, BOL
Assistant Business services, Roosendaal, BOL

Hulp nodig bij het aanmelden, lees hier hoe je je aanmeld voor een opleiding bij Curio.

Loop een dagje mee op het mbo

Wil je weten hoe het is om te studeren op het mbo? Meld je dan aan voor een meeloopdag op het mbo van jouw keuze. Die dag beleef je het mbo en het studentenleven in het echt. Je volgt lessen en ontmoet studenten. Hoe gaaf is dat? Na zo'n dag weet je precies of studeren op het mbo wat voor jou is.

 

Let op: niet elke opleiding organiseert meeloopdagen. Het kan ook zijn dat de meeloopdag van jouw keuze al voorbij is of later in het jaar wordt georganiseerd.