Veelgestelde vragen
- Filter op
- vavo
-
- Toon alles
- Studievertraging corona
- Studentenadministratie mbo
- Privacy
- Opleiding
- Corona
- Diploma
- Studiefinanciering en OV - DUO
- Stage
- Kosten
- Toelatingsrecht
- Ik kom uit het buitenland
- Op school
- vavo
- entree opleidingen
De letters vavo staan voor Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. Het is door de overheid erkend en gesubsidieerd onderwijs op vmbo-TL /mavo-, havo-, en vwo-niveau. Het vavo biedt leerlingen een kans om alsnog een diploma of certificaat voor het vmbo tl (theoretische leerweg of mavo), havo of vwo te halen. Het vavo is toegankelijk voor leerlingen vanaf 18 jaar. In bepaalde situaties echter kan het vavo voor leerlingen van 16 of 17 jaar geschikter zijn dan een reguliere middelbare school, bijvoorbeeld omdat een leerling gezakt is en niet het volledige laatste jaar over wil doen. Of omdat een andere leeromgeving met een meer volwassen benadering voor de leerling beter is.
Onder bepaalde voorwaarden kan een middelbare school 16- en 17-jarigen uitbesteden aan het vavo. De leerlingen blijven ingeschreven staan op hun eigen middelbare school, maar volgen hun opleiding op het vavo. De middelbare school beslist over de uitbesteding en blijft eindverantwoordelijk voor de leerling.
De leerling blijft ingeschreven op de middelbare school, maar in de praktijk loopt alles via het vavo: lessen, begeleiding, toetsen, examens, diplomering. Er wordt ook wel gesproken van “detachering” of de “Rutte-regeling”. Een leerling kan niet door een vmbo-school die zelf geen havo-afdeling heeft, worden uitbesteed aan het vavo om daar een havo-opleiding te volgen. De mogelijkheid tot uitbesteding geldt ook niet voor het mbo en het speciaal onderwijs. Mbo-leerlingen van 16 of 17 jaar die naar het vavo willen overstappen, moeten dat regelen door inschrijving bij hun oude middelbare school.
Onder de 18 jaar is het onderwijs aan het vavo voor uitbestede leerlingen gratis (voltijd en deeltijd). Scholen kunnen leerlingen ook uitbesteden voor septemberdiploma’s, herprofilering en verbetering van eerder behaalde cijfers.
Ja, dat kan wel, maar niet alle middelbare scholen kiezen daarvoor.
- Leerlingen van 16 jaar en ouder (dus ook 18- en 19-jarigen) via uitbesteding vanuit het Voortgezet Onderwijs (VO). Deze leerlingen kunnen alleen bij het vavo aangemeld worden door het VO. Het VO draagt de subsidiemiddelen over.
- Leerlingen van 18 jaar en ouder. Volwassen leerlingen van buiten de regio West-Brabant verwijzen we in principe naar andere vavo-opleidingen.
- Als je al eerder examen hebt gedaan, hoef je het examenjaar niet helemaal over te doen. De behaalde vakken blijven staan.
- Bij een overstap van vwo naar havo kun je de vakken die je met een voldoende hebt afgesloten op vwo laten staan.
- De stof van de laatste twee schooljaren wordt in zijn geheel herhaald en getoetst. Je wordt dus niet achtervolgd door oude onvoldoendes uit mavo 3, havo 4 of vwo 4/5.
- Een sterk punt van het vavo is dat de klassen vaak niet erg groot zijn. Dit resulteert in een persoonlijkere studieomgeving, meer aandacht voor jou als leerling en een directer contact met je leraren.
- Je bent in principe vrij in het aantal vakken dat je kiest. Certificaten blijven 10 jaar geldig.
Vakken zoals LO, godsdienst en CKV1 (Culturele en kunstzinnige vorming) behoren niet tot het programma. - Bij vavo word je op een meer volwassen manier benaderd.
- Oude certificaten (maximaal 10 jaar oud) kunnen vrijstelling geven voor een nieuw diploma.
- Als je een vak in een eerder jaar afgesloten hebt, kun je het cijfer inbrengen op je uiteindelijke diploma.
- Buitenlandse leerlingen en leerlingen met dyslexie kunnen soms vrijstelling krijgen voor Duits en Frans op vwo. Meer informatie hierover kun je krijgen via bij de examensecretaris, de heer Kerstens.
- Vrijstellingen van handelingsdelen, praktische opdrachten en luistertoetsen worden zelden verleend.
- Vwo-leerlingen met een havodiploma krijgen vrijstelling voor maatschappijleer in het gemeenschappelijk deel.
Dat is soms mogelijk. Er kan een toelatingstoets worden ingezet om je beginniveau te bepalen. Je kunt op die manier je profiel wijzigen of verbreden. Het is ook mogelijk om via DUO staatsexamen te doen in een of meer vakken. De cijfers van een staatsexamen (bijvoorbeeld Spaans of filosofie) kunnen samen met de eerder behaalde vakken van de middelbare school én de vakken die je behaalt op het vavo tot een diploma samengevoegd worden.
Natuurlijk kun je een vak ook opnieuw doen om zo compensatie te halen voor eventuele onvoldoendes. Als je al een diploma hebt, krijg je van de vakken waarvoor je een hoger cijfer hebt behaald een certificaat.
Een voorbeeld: als je in 2018-2019 examen hebt gedaan en je bent gezakt, dan kun je de vakken die je met een voldoende hebt afgesloten meebrengen. Je doet dan op het vavo alleen de onvoldoende vakken over. De cijferlijst van 2018-2019 is het officiële document waarop je certificaten staan. Als je in 2019-2020 voldoet aan de diploma-eisen (compensatie voor onvoldoendes, kernvakkenregeling, gemiddelde van minimaal 5,5 voor de centrale examens, eventueel rekentoets) kun je onder dezelfde voorwaarden als op een middelbare school je diploma krijgen van het vavo.
De vavo-opleidingen in Breda en Roosendaal zijn hetzelfde. Docenten werken op beide locaties. Het programma van toetsing en afsluiting en het examenreglement zijn gelijk. De leerlingen uit de regio Breda worden geplaatst in Breda, de leerlingen uit de regio Roosendaal worden geplaatst in Roosendaal. De mavo-lessen worden alleen in Roosendaal aangeboden. Wiskunde D wordt alleen in Breda aangeboden.
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende pagina