You are here:

Boulanger

Heb je een passie voor brood afgeronde opleiding bakkerij of horeca? Doe dan de opleiding tot Boulanger en leer alle geheimen voor het maken van het beste brood.

Gegevens: Startdatum 6 september 2021
Locatie: Curio, Frankenthalerstraat 15 te Breda
Voor:

De opleiding is bedoeld voor mensen die in de ambtelijke bakkerij werkzaam zijn en zich willen specialiseren in Brood. Daarnaast moet je minimaal een niveau 3 mbo-opleiding bakkerij of horeca hebben afgerond.

Deur: Vakspecialisten uit het bedrijfsleven en van Curio
Kosten:

Het cursusgeld bedraagt € 2.795,00 p.p.
Daarnaast rekenen we € 500,00 pp voor bijkomende opleidingskosten (grondstoffen, lesmateriaal).

Duur: De mbo-opleiding (niveau 4) duurt 1 jaar. U leert van de praktijk en gaat een middag per week naar school.

Algemeen

Heb je een passie voor brood afgeronde opleiding bakkerij of horeca? Doe dan de opleiding tot Boulanger en leer alle geheimen voor het maken van het beste brood.

Als gepassioneerde bakker werk je aan vernieuwing en verbetering van broodproducten. Van vakspecialisten leer je de geheimen van het vak. Verbreed je kennis en vaardigheden met deze cursus.

Inhoud

De opleiding duurt 1 jaar. In dit jaar ga je een middag per week naar school voor de theorielessen. Verder leer je het vak in de praktijk. Het is een opleiding voor bakkers die zich verder willen verdiepen in een van de oudste ambachten die we in Nederland kennen.

Tijdens de theorielessen wordt ingegaan op grondstoffenkennis, productieprocessen, allergenen en diëten en veel andere aspecten die vereist zijn om als specialist te kunnen werken.

De volgende onderwerpen komen aan de orde tijdens de opleiding:

  • Verdieping grondstofkennis
  • Vervaardigen van Boulanger en Viennoiserie producten
  • Luxe gistdeeg en Viennoiserie (o.a koffiebroodjes, croissants, brioche)
  • Maken van showstukken, sierwerk en Desem (o.a. vlechtbrood, stokbrood, focaccia, boerenbrood)
  • Buitenlandse specialiteiten & Klassieke specialiteiten (Italiaans, Frans, Scandinavische en Duitse specialiteiten, o.a. oliebollen, brioche de Noël, roggebrood)
  • Maken van dieetproducten (o.a. glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij)
  • Kwaliteit van het eindresultaat controleren en beoordelen
  • Plannen en organiseren
  • Creatief denken
  • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
  • Verbeteren productieprocessen
  • Presenteren van producten 

De opleiding wordt als volgt gegeven: De opleiding is praktijkgericht. Indien u de reguliere opleiding (met generieke vakken) van losse onderdelen wilt volgen, neem dan contact met ons op.

Resultaat

Na afronding van deze praktijk opleiding ontvang je een certificaat. Met dit certificaat kun je laten zien dat je kennis hebt van de volgende onderwerpen:

  • Een brede kennis van het assortiment en Boulangerieproducten
  • Een brede kennis van materialen en grondstoffen in de bakkerij (soorten en typen, functie, onderhoud, onderhoud, risico's en te treffen veiligheidsmaatregelen)
    • Soorten granen
    • Soortensmiddelen rij
  • Een brede kennis van smaak, geur, kleur, vorm van (exclusieve) Boulangerieproducten
  • Kennis van de verwerkingstijd van verschillende Boulangerieproducten
  • Kennis van diëten en allergieën die met brood/ingrediënten te maken hebben
  • Kennis van eigenschappen en toepassingen van schoonmaakmiddelen en -materialen in de bakkerij
  • bakkerijgereedschappen en -apparatuur gebruiken en bakkerijmaterialen en -grondstoffen toepassen
  • procedures en technieken voor het bereiden van Boulangerieproducten toepassen
  • de veiligheidsvoorschriften en wettelijke richtlijnen op het gebied van bedrijfs-, levensmiddelen en persoonlijke hygiëne, HACCP, veiligheid, milieuzorg en kwaliteit toepassen & kan rijs- en bakprocessen van Boulangerieproducten toepassen

Nog niet uitgeleerd?

Wil je nog meer verdiepen in het bakkersvak of als boulanger? Bekijk dan ook onze masterclasses die vanuit Curio worden verzorgd:

Wilt u een maatwerk training? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.