Boulanger

Heeft u een passie voor brood én een niveau 3 van 4 opleiding bakkerij en/of horeca? Dan is de opleiding Boulanger echt iets voor u.

Gegevens: Startdatum 31 augustus 2020
Locatie: Curio, Frankenthalerstraat 15 te Breda
Voor:

De opleiding is bedoeld voor mensen die in de ambtelijke bakkerij werkzaam zijn en zich verder willen specialiseren in Brood.

Deur: Vakspecialisten uit het bedrijfsleven en van Curio
Kosten:

Het cursusgeld bedraagt € 2.795,00 p.p. Daarnaast rekenen we € 500,00 pp voor bijkomende opleidingsdekosten (grondstoffen, lesmateriaal).

Duur: De mbo-opleiding (niveau 4) duurt 1 jaar. U leert van de praktijk en gaat een middag per week naar school.

 

Algemeen

Heeft u een passie voor brood én een niveau 3 van 4 opleiding bakkerij en/of horeca op zak? Dan is de opleiding Boulanger echt iets voor u. Als gepassioneerde bakker werkt u wekelijks aan vernieuwing en verbetering van Boulanger producten. Van vakspecialisten leert u de kneepjes van het vak. Dit verbreed u uw kennis en vaardigheden.

U wordt bij de opleiding van de kennis om zetten in het bedrijf van mooie, (h)eerlijke producten. Tijdens de theorielessen wordt ingegaan op grondstoffenkennis, productieprocessen, allergenen en diëten en veel andere aspecten die vereist zijn om als specialist te kunnen werken.

Het is echt een opleiding voor bakkers die nog verder willen verdiepen in een van de oudste ambachten die we in Nederland kennen. De mbo-opleiding (niveau 4) duurt 1 jaar. U leert van de praktijk en gaat een middag in de week naar school.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan de orde tijdens de opleiding:

  • Verdieping grondstofkennis
  • Vervaardigen van Boulanger en Viennoiserie producten
  • Luxe gistdeeg en Viennoiserie (o.a koffiebroodjes, croissants, brioche)
  • Maken van showstukken, sierwerk en Desem (o.a. vlechtbrood, stokbrood, focaccia, boerenbrood)
  • Buitenlandse specialiteiten & Klassieke specialiteiten (Italiaans, Frans, Scandinavische en Duitse specialiteiten, o.a. oliebollen, brioche de Noël, roggebrood)
  • Maken van dieetproducten (o.a. glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij)
  • Kwaliteit van het eindresultaat controleren en beoordelen
  • Plannen en organiseren
  • Creatief denken
  • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
  • Verbeteren productieprocessen
  • Presenteren van producten 

De opleiding wordt als
volgt gegeven: De opleiding is praktijkgericht. Indien u de reguliere opleiding (met generieke vakken) van losse onderdelen wilt volgen, neem dan contact met ons op.

Resultaat

Na afloop van de opleiding heeft/kunt u:

  • Een brede kennis van het assortiment en Boulangerieproducten
  • Een brede kennis van materialen en grondstoffen in de bakkerij (soorten en typen, functie, onderhoud, onderhoud, risico's en te treffen veiligheidsmaatregelen)
    • Soorten granen
    • Soortensmiddelen rij
  • Een brede kennis van smaak, geur, kleur, vorm van (exclusieve) Boulangerieproducten
  • Kennis van de verwerkingstijd van verschillende Boulangerieproducten
  • Kennis van diëten en allergieën die met brood/ingrediënten te maken hebben
  • Kennis van eigenschappen en toepassingen van schoonmaakmiddelen en -materialen in de bakkerij
  • bakkerijgereedschappen en -apparatuur gebruiken en bakkerijmaterialen en -grondstoffen toepassen
  • procedures en technieken voor het bereiden van Boulangerieproducten toepassen
  • de veiligheidsvoorschriften en wettelijke richtlijnen op het gebied van bedrijfs-, levensmiddelen en persoonlijke hygiëne, HACCP, veiligheid, milieuzorg en kwaliteit toepassen & kan rijs- en bakprocessen van Boulangerieproducten toepassen

Na afronding van deze praktijk opleiding ontvangt u een certificaat.

Wilt u een maatwerk training? Wij brengen graag een offerte voor u uit, gericht op de wensen en bijzonderheden van uw organisatie.