You are here:

“Dankzij vrijwilligers kunnen wij elke cursist de noodzakelijke aandacht geven”

Het is 7 december, de Nationale Vrijwilligersdag. Vandaag bedankt Curio alle vrijwilligers voor hun enorme inzet. Maar natuurlijk zien we hun belangrijke bijdrage voor onze leerlingen, studenten en cursisten het hele jaar door. Zoals bij Curio basiseducatie/nt2. Bij deze opleiding zijn de 10 vrijwilligers een grote steun bij het leren van de Nederlandse lees- en schrijftaal aan analfabeten. Vrijwilligerscoördinator en docent nt2 Jacqueline Chalacan Heredia-Boelhouwer vertelt over hun onmisbare rol.

Jacqueline en haar collega’s geven 3 uur per dagdeel les aan een klas met 12 zogenaamde alfa’s. Dit zijn volwassenen uit allerlei culturen die de Nederlandse taal willen leren lezen en schrijven. “Dit zijn intensieve lessen en niet alle cursisten kunnen zelfstandig leren. De vrijwilligers zijn dan ook erg belangrijk. Een docent kan bijvoorbeeld bij 1 of 2 cursisten een toets afnemen, terwijl de vrijwilliger met de anderen een leesopdracht doet. Of hen helpt bij het opstarten van het juiste computerprogramma. Dankzij de vrijwilligers kunnen wij elke cursist die aandacht geven die hij of zij nodig heeft. Die inzet is onmisbaar.”

Het werk van de vrijwilligers is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. “Als docent hou je tijdens de lesvoorbereiding rekening met wat een vrijwilliger in die 3 uur kan oppakken. Het is dus fijn dat je ervan op aan kunt dat die er ook altijd is, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Voor hun portfolio doen de cursisten ook praktijkopdrachten, zoals de informatieborden lezen op het station, een bezoek brengen aan de bieb of laatst nog samen op school pepernoten bakken. Dankzij de hulp van de vrijwilliger kan de docent dergelijke praktijkopdrachten gemakkelijker organiseren. De docent behoudt het overzicht, de cursisten krijgen de aandacht die nodig is én het is ook nog eens leuk en afwisselend.”

Vrijwilligers hebben dus een duidelijke meerwaarde bij Curio basiseducatie/nt2. Niet iedereen is dan ook zomaar geschikt om vrijwilliger te zijn. “Je moet binding voelen met de doelgroep. En hun Nederlands moet natuurlijk voldoende zijn. Geduld is ook een belangrijke eigenschap voor een vrijwilliger. Het leerproces bij de alfa’s verloopt over het algemeen niet zo snel. Ook inlevingsvermogen is een voorwaarde. De achtergrond van de cursisten is namelijk heel divers. Dan gaat het niet alleen om cultuur, maar ook de reden waarom en hoe ze in Nederland terecht zijn gekomen.” Een aantal vrijwilligers heeft zelf een buitenlandse achtergrond. Ze hebben veel gedaan om verder te komen in Nederland en in de Nederlandse taal. “Hun inzet voor Curio is fantastisch. De een werkt één dagdeel bij ons, de ander meerdere dagdelen bij verschillende collega’s.

Curio basiseducatie/nt2 heeft nog steeds vrijwilligers nodig. Maar ook taalmaatjes bijvoorbeeld. Die gaan bij cursisten thuis op de koffie en oefenen Nederlands via een gezellig gesprek. Als vrijwilliger hoef je dus niet altijd in de klas te zijn. Er zijn voldoende andere mogelijkheden om je onmisbaar te maken. Wie interesse heeft krijgt eerst een intake met Jacqueline en een gesprekje met de docent die de vrijwilliger wil inzetten. “De klik is belangrijk. In de klas moet je een team zijn. En de vrijwilliger moet  ook een praatje durven maken. Een grapje op zijn tijd hoort er bij. Bij ons heeft de vrijwilliger verantwoordelijk werk. We hebben een topteam van vrijwilligers. Dat weten ze. Maar ik heb het hen vandaag nog maar eens extra laten weten. Met een speciaal kaartje.”

 

Lees ook